SKŁADNIKI
2 – 3 PORCJE
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 200 ml mleka kokosowego z puszki (lub zwykłego mleka krowiego)
- 2 łyżki cukru
- 50 g czekolady mlecznej lub deserowej
- maliny
-
PRZYGOTOWANIE
- Płatki owsiane wsypać do garnka i zalać większą ilością zimnej wody z kranu, wymieszać i wylać mętną wodę, powtórzyć jeszcze 2 – 3 razy aż woda będzie czysta bez resztek łusek ziarna.
- Wlać świeżą wodę w ilości 1 i 1/2 szklanki, dodać wiórki kokosowe i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 10 minut, w międzyczasie 2 – 3 razy zamieszać.
- Zdjąć pokrywę, dodać mleko kokosowe oraz cukier. Wymieszać i zdjąć z ognia.
- Nałożyć do miseczek, na wierzchu posypać posiekaną czekoladą i malinami.