FITBURGERY Z INDYKA I KALAFIORA

fitburgery_indyk_kalafior_0

SKŁADNIKI

 6 SZTUK
  • 400 g mielonego indyka
  • 1 łyżka oliwy extra vergine + do obtoczenia
  • 1/2 pora
  • 1 marchewka
  • 300 g kalafiora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 szklanka bulionu lub wody
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • PRZYGOTOWANIE

      • Mięso indyka zmielić w maszynce lub melakserze lub rozdrabniaczu. Dodać 2 łyżki zimnej wody i chwilę powyrabiać dłonią.
      • Na patelni na oliwie zeszklić pokrojonego na kawałeczki pora. Dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę oraz pokrojonego w kosteczkę kalafiora. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, suszone oregano i garam masalę.
      • Smażyć warzywa przez ok. 5 minut, następnie wlać bulion lub wodę, przykryć pokrywą i gotować do miękkości przez ok. 10 minut. Na koniec odparować w razie potrzeby, ciągle mieszając.
      • Rozdrobnić w melakserze razem z listkami natki pietruszki, przestudzić. Połączyć z mięsem, doprawiając w razie potrzeby solą i pieprzem.
      • Uformować 6 kotletów i obtoczyć je w oliwie. Położyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej patelni i smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 3,5 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 3 minuty.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *