SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 600 g filetu łososia
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 4 plasterki cytryny + 2 łyżki soku
- 200 g ryżu (np. jaśminowego)
- 100 g pomidorków koktajlowych
- kilka listków bazylii lub oregano lub natki pietruszki
- przyprawy: 2 łyżeczki mielonej papryki, 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy lub curry, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta płatków chili lub ostrej papryki, sól, pieprz
- do podania: jogurt lub gęsta śmietana
-
PRZYGOTOWANIE
- Odciąć skórkę z łososia, pokroić na 4 kawałki. Opłukać, osuszyć i włożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką i kurkumą (lub curry) oraz suszonym oregano. Dodać miód, sos sojowy, 2 łyżki oliwy oraz 2 łyżki soku z cytryny, wszystko wymieszać.
- Ugotować ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, następnie wysypać do formy żaroodpornej, wymieszać z 1 łyżką oliwy i rozłożyć po całej powierzchni naczynia.
- Na wierzchu położyć filety łososia, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych, posypać chili i listkami bazylii (lub ziół lub natki).
- Dodać plasterki cytryny, całość skropić pozostałą oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 15 minut.