SKŁADNIKI
6 SZTUK
- 400 g mielonego indyka
- 1 łyżka oliwy extra vergine + do obtoczenia
- 1/2 pora
- 1 marchewka
- 300 g kalafiora
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 szklanka bulionu lub wody
- 1/2 pęczka natki pietruszki
-
PRZYGOTOWANIE
- Mięso indyka zmielić w maszynce lub melakserze lub rozdrabniaczu. Dodać 2 łyżki zimnej wody i chwilę powyrabiać dłonią.
- Na patelni na oliwie zeszklić pokrojonego na kawałeczki pora. Dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę oraz pokrojonego w kosteczkę kalafiora. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, suszone oregano i garam masalę.
- Smażyć warzywa przez ok. 5 minut, następnie wlać bulion lub wodę, przykryć pokrywą i gotować do miękkości przez ok. 10 minut. Na koniec odparować w razie potrzeby, ciągle mieszając.
- Rozdrobnić w melakserze razem z listkami natki pietruszki, przestudzić. Połączyć z mięsem, doprawiając w razie potrzeby solą i pieprzem.
- Uformować 6 kotletów i obtoczyć je w oliwie. Położyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej patelni i smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 3,5 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 3 minuty.